Partiet Tomma Stolarna (Demokraterna)


Partiet Tomma Stolarna (Demokraterna)

Detta parti vill verka för en enda sak: Motverka korruption och girighet inom svensk politik!

Detta ska göras genom att verka för att a) antalet platser i politiska församlingar på riks, landstings och kommunnivå ska halveras b) varje politikers arvode ska halveras så långt det är möjligt, oavsett nivå och befattning. Detta inkluderar sådant som lön, fallskärmsavtal, partistöd och andra typer av stöd till politiska befattningar och partier via offentliga medel.

Det är viktigt att påpeka att denna enda målsättning inte grundar sig på politikerförakt eller missaktning för vår demokrati. Nej, närmast tvärtom. Vi anser att ett parti av vår sort behövs för att den nödvändiga politik som är tänkt att genomföras i vårt land ska hålla sig sund och korruptionsfri. Vi vill vara en motpol mot de destruktiva tendenser i form av exempelvis girighet och överflödig byråkrati som politiken och politikern alltid behöver kämpa emot och vi vill se oss som en utsträckt hand till dessa politiker - inte en fiende - som kan hjälpa till att stärka deras övriga ambitioner. 

Förutom denna ovan nämnda målsättning är vi strikt politiskt neutrala. Tanken med partiet är att hålla sig ifrån att driva eller ens ha åsikter om något annat politiskt ämne. Därigenom är vi också öppna för förhandling med alla legala politiska partier. Kan man erbjuda oss något i vår enda huvudfråga så kan vi tänka oss att samarbeta med såväl vänster som högerpartier på precis samma förutsättningslösa sätt. Vi är ett stolt enfrågeparti!

Faktum är att vi kommer ha som löfte att inte delta i den politiska församlingens omröstningar som vi fått mandat till. Vi tänker lämna våra platser tomma - därav partiets namn. Enda undantaget till detta är när det röstas i vår huvudfråga samt när vi som resultat av överenskommelser angående denna har gått med på att rösta i endera riktning åt vår motparts räkning. När så sker kommer vi göra det klart att vi deltar i omröstningen av egenskap av (X) parti och inte som PTS(D) - exempelvis genom att bära masker eller vad för annan gest som kan anses vara lämplig för ändamålet. 

Målet - vårt "vallöfte" för riksdagsvalet 2026, som ska bli vårt första val, är som följer: Halvera antalet riksdagsplatser till 175 istället för dagens 349 och sänk samtliga riksdagsarvoden et cetera med hälften. Detta inkluderar sådant som fallskärmar, ministerarvoden och liknande. Med tiden kommer vi att fokusera på region och kommunval, men riksdagen ensam ska bli vårt första steg.

Vi ska dessutom verka för att öka det demokratiska samtalet inriktat på hur exakt vi vill utföra svensk demokrati i vår moderna tid. Finns det alternativ till vår nuvarande modell som likafullt bevarar och stärker vår demokratiska värdegrund? Detta arbete ska vara på ren opinionsnivå, vi ska inte verka för endera idé utan i det hänseendet helt fokusera på våra två huvudpunkter. Istället hoppas vi helt enkelt att ett utökat samtal om vad svensk demokrati innebär och kan se ut i modern tid ska stärka vår demokrati generellt och vara en tillgång för samhället i stort. 

Allmänna frågor:


Vad händer om ni hypotetiskt når 51%, det vill säga egen majoritet? 

Skulle detta ske så kvarstår målet att halvera antalet platser i riksdagen och starta den grundlagsändring som krävs för att detta ska verkställas. Målet med arvoden och löner övergår dock istället till att så snart som praktiskt möjligt (någon förhandling krävs ju ej i detta fall) införa en form av "medianlön" där riksdagsmännens ersättning utgår från rikets medelinkomst. Det är inte önskvärt enligt oss att sänka politikers löner till en i praktiken ideell nivå och följer lönerna medelinkomsten så kan politikerna få ett positivt incitament att arbeta för att höja samtligas inkomster - inte bara sin egen som dessvärre är incitamentsstrukturen idag. 

I övrigt kommer partiet fortfarande inte engagera sig i någon annan fråga, så de partier bland övriga 49% kommer ges tillfälle att bilda minoritetsregering. När de förändringar som våra huvudfrågor inriktar sig på är införda och oåterkalleliga kommer vi överväga att utlysa extraval (förutsatt att det är en kostnadsmässig rimlighet) där vi sedan inte kommer att ställa upp som alternativ. Efterkommande, normala, val deltar vi som vanligt igen, men vad vår målsättning då skulle vara går inte att svara på i nuläget.  

Hur ska ni undvika att själva drabbas av de risker ni vänder er emot? Vad händer om ni också blir korrupta?

Risken kan aldrig helt undvikas, men som en gest om att vi åtminstone är medvetna om den tänker vi agera förebyggande på följande vis: Samtliga inkomster partiet mottar från offentliga medel kommer först och främst att grundligt redovisas för allmänheten och sedan kommer hälften placeras i en specifik fond för ändamålet med så hög insyn som möjligt. Notera att det inte betyder att alla som får lön eller arvoden förväntas avlägga hälften av dessa till fonden (även om det förvisso uppmuntras att bidra på individuell nivå) utan partiets totala inkomst av offentliga medel är det som avses. Inte heller är det säkert att det alltid kommer råda en perfekt 50/50 balans mellan dessa - det vill säga mellan partiets offentliga intäkter och fondens innehav, men när partiet ligger efter alltför mycket så är det ett synnerligen legitimt föremål för kritik gentemot oss. Vi gör oss därmed medvetet sårbara för kritik och anklagelser angående hyckleri, vilket vi hoppas ska vara en sund press för partiet.

Vad fondens innehav slutligen ska användas till är i dagsläget en rent hypotetisk fråga, men det är rimligt att anta att det kommer vara upp till partiets medlemmar att avgöra vid regelbundna tillfällen. 

Kommer ni verkligen samarbeta med vem som helst? 

I grunden vill vi svara ja, men vi inser också att ett politisk landskap kan förändras fort och att demokrati i vår nuvarande form är sårbart för totalitära strömningar som antar demokratisk form för att få gehör för sina egentligt anti- demokratiska idéer. Av dagens åtta riksdagspartier kommer vi vara villiga att samarbeta med samtliga, men var gång ett nytt parti väljs in i en politisk församling vi kandiderar till så kommer en omröstning att hållas som ska avgöra ifall PTS(D) själva anser att partiet ska ses som legal samarbetspartner. Ponera att exempelvis Nyans eller Alternativ för Sverige kommer över riksdagsspärren. Då måste partiet via majoritetsbeslut godkänna dessa som potentiella samarbetspartners (I riksdagen. Eventuellt kan andra beslut tas vad gäller andra politiska församlingar som kan vara aktuella) i våra egna frågor. Säger partiet nej till någon av dessa kommer vi välja att avstå alla former av överenskommelser med dem - även om det skulle gynna våra huvudfrågor substantiellt. Demokratin i stort är viktigare för oss än enskilda segrar i våra sakfrågor. 


Comments

Popular posts from this blog

Dominion: A general review or A history of the best game in the world and a sort of farewell

A Specific Review - Spirit Island (the Base game)

My own personal Trickster Djinns - A presentation of Mr Octobre and Lil Alec